Εγκαινιάστηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη η νέα πτέρυγα του 5ου Γυμνασίου

Η νέα πτέρυγα του Ε΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στην οδό Κριεζώτου 2, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλης Χρυσίδου και Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, αλλά και πλήθους εκπροσώπων του κοινοβουλίου, του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και της σχολικής κοινότητας.
Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έφτασε η στιγμή της παράδοσης του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναφέρθηκε στον ιστορικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου γυμνασίου. «Από το Ε΄ Γυμνάσιο έχει αποφοιτήσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, με το δημόσιο βίο και γενικώς χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που μας δίνει το σχολείο. Δυστυχώς έχει χαμηλώσει ο πήχης γύρω από τις απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε για την κτιριακή υποδομή των σχολείων, που πρέπει να είναι ελκυστική για τον μαθητή. Τα σχολεία δεν είναι φυλακές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Σε ένα σύντομο χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, που είναι απόφοιτος του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων, μίλησε για τις ευχάριστες μνήμες που διατηρεί από τα μαθητικά του χρόνια, αν και στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια δύσκολη ιστορική περίοδο, την εξαετία 1968-1973. «Είχαμε πολύ καλούς καθηγητές στους οποίους οφείλουμε πάρα πολλά πράγματα. Βέβαια, τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Απόφοιτοι αυτού του σχολείου είναι πολλοί και καλοί επαγγελματίες ή άνθρωποι που έχουν εμπλακεί στο δημόσιο βίο της χώρας» ανέφερε ο Υφυπουργός.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου καθώς και όλους τους παράγοντες των δημοτικών υπηρεσιών που συνέβαλλαν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που είχε προβλεφθεί και αναφερόμενη στη σημερινή τελετή των εγκαινίων έκανε λόγο για μια συμβολική συγκυρία. «Βρισκόμαστε όλοι εμείς εδώ, καταμεσής μιας βίαιης κοινωνικοοικονομικής κρίσης εγκαινιάζουμε ένα νέο, σύγχρονο σχολείο, ικανό να στεγάσει τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όλοι οι μεγάλοι αγώνες των λαών συμπεριέλαβαν στους στόχους τους τη διεκδίκηση της ελεύθερης παιδείας, ανοιχτής στην κοινωνία και ανταποκρινόμενης στις απαιτήσεις των καιρών. Σήμερα, που η κοινωνική συνοχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ευαίσθητη, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να στοχεύσουμε στην παιδεία, γιατί το αύριο εξαρτάται από τα παιδιά του σήμερα. Ας είναι λοιπόν αυτή η σημερινή πράξη μια πράξη δέσμευσης από όλους εμάς για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της στήριξης των αυριανών ελεύθερων πολιτών» κατέληξε η Έλλη Χρυσίδου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, κάνοντας μνεία στον προκάτοχό του Ανδρέα Κουράκη που ξεκίνησε την προσπάθεια και δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλλαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας πτέρυγας, ενώ τόνισε τη σημασία που αποδίδει η διοίκηση του Δήμου, από το 2011, στο ζήτημα της σχολικής στέγης. «Υπάρχουν πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα οποία παραλάβαμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε, είτε αυτά αφορούν την πρόσκτηση γης είτε την ανέγερση νέων διδακτηρίων. Παραδίδουμε ένα σύγχρονο κτίριο στη σχολική κοινότητα, που σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο Δήμος και τα στελέχη του είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν ολοκληρωμένα έργα» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί με τα πενιχρά του έσοδα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα λειτουργικά θέματα που προκύπτουν από τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου που αφορά το Ε΄ Γυμνάσιο εκκρεμεί η στατική μελέτη του κυρίως διδακτηρίου. Ο Δήμος έβαλε το χέρι στην τσέπη και έχει έτοιμη τη διαδικασία για την προκήρυξη της μελέτης, η οποία αναμένεται να κοστίσει περί τις 300.000€. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι επιθυμούμε να γίνει αυτή η μελετητική προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ποια χρηματοδότηση θα βρούμε για την ανακατασκευή και αναστύλωση του διατηρητέου κτιρίου, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σχετικά με το νέο νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξειδικευθεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί η λύση που θα οδηγήσει συνολικά στην απεμπλοκή πολλών και σημαντικών έργων».
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, έκανε λόγο για την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1978 και παράλληλα εκτίμησε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα από σήμερα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και με αντίστοιχα αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τέλος, ο πρόεδρος των αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου, Γιάννης Χατζόπουλος, συνεχάρη το Δήμο Θεσσαλονίκης για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι ένα καλό σχολείο αποτελεί πάντα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωκράτης Φάμελλος και Τάσος Κουράκης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης και Σοφία Ασλανίδου, ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ, Γιάννης Επαμεινώνδας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, η διευθύντρια του σχολείου, Ζωή Τερλιμπάκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου, Γιάννης Χατζόπουλος, απόφοιτοι του σχολείου και νέοι μαθητές του, καθώς και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.