Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

Στο πλαίσιο των τακτικών του επισκέψεων σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου επισκεύτηκε την πόλη της Δράμας και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Δράμας κ. Κυριάκο Χαρακίδη.
Μέρος της ομιλίας του Θεόδωρου Καράογλου :
“Με πρωτοβουλίες όπως η αποψινή, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που ξεπέρασαν: όρια, αντοχές και τους φόβους τους, για να υπερασπιστούν και να διασώσουν: τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η σύγχρονη και ανεξάρτητη Ελλάδα.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913 αποτέλεσαν ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, το οποίο σφράγισε τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον κατακτητή και άνοιξε το δρόμο για: την απελευθέρωση του συνόλου του Έθνους μας, την εθνική μας ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι υπήρξαν η φλόγα που γιγαντώθηκε από τη σπίθα του Μακεδονικού Αγώνα. Τη σπίθα που άναψαν σπουδαίοι αγωνιστές, όπως ο μεγάλος Έλληνας Παύλος Μελάς, οι οποίοι με: τη γενναιότητά, τον ιδεαλισμό, αλλά και τον ηρωισμό τους, έκαναν αυτήν τη σπίθα μια τεράστια πυρκαγιά, η οποία αναγέννησε τον Ελληνισμό. Οι μάχες που δόθηκαν πριν από έναν αιώνα, άφησαν πίσω τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν: πρώτα για την επιβίωση της πατρίδας και μετά για την εξάλειψη του κινδύνου εξισλαμισμού της Μακεδονίας.
Αυτό το μεγαλείο θέλουν να αναδείξουν οι δυο περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, τις οποίες εγκαινιάζουμε απόψε στον χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας. Η πρώτη έχει τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό της εποχής. Επιμελητές της είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος, χάρη στην εξαιρετική δουλειά των οποίων, όλοι οι Μακεδόνες έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά από κοντά σπουδαία εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εκδόσεις βιβλίων, τα οποία εξιστορούν ανδραγαθήματα της εποχής. Τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν επιλεγεί σε συνεργασία: με την εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία μετά το πέρας των εκθέσεων θα δωριστούν από το Υπουργείο μας στην τοπική βιβλιοθήκη”.