Ο Φώτης Κουβέλης στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και Σάκη Παπαθανασίου, τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, το γραμματέα της οργάνωσης Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Δημητρακά, τον υπεύθυνο του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Μαστρογιάννη και τοπικά στελέχη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο λιμάνι της πόλης.
Στην ομιλία του ο. Κουβέλης ανέφερε: «Είναι πάντα ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας, στη Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη συνδεδεμένη ιστορικά με αγώνες για τη δημοκρατία και την πρόοδο. Σε μια πόλη με μεγάλες δυνατότητες, ανεκμετάλλευτες ακόμη. Μια πόλη δυναμική στο κέντρο μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Μια πόλη που μπορεί και πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλη τη χώρα. Θυμηθείτε πού βρίσκονταν η χώρα μας μόλις πριν ένα χρόνο. Ποιο ήταν το διεθνές κλίμα, τι συζητούνταν για εμάς, ποιες ήταν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Θυμηθείτε όμως και τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Τι έλεγαν τότε, τι πρότειναν στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες ότι η κατάσταση στη χώρα μπορούσε να μείνει ως έχει και ότι με ένα μαγικό τρόπο τα πράγματα θα διορθώνονταν. Δεν κάναμε εξαγγελίες που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά. Δεν δημαγωγήσαμε. Δεν υποσχεθήκαμε ανέφικτες μονομερείς ενέργειες, ούτε αποκήρυξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε εύκολες και μαγικές λύσεις. Δεν επενδύσαμε στην εκμετάλλευση των μεγάλων δυσκολιών του λαού.
Δεν είχαμε όμως καμιά αυταπάτη για το μνημόνιο. Λέγαμε ότι περιλαμβάνει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς, όμως οι ρυθμίσεις του ήταν οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες: Η προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς σύνδεση με την ανάπτυξη. Η λογική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Οι μεταρρυθμίσεις χωρίς συνυπολογισμό παράλληλων υποστηρικτικών μέτρων. Για αυτό εμείς, και τότε όπως και τώρα, περιγράψαμε με όρους ρεαλιστικούς την πρόταση μας για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα. Θέλαμε και θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Αναγνωρίζαμε το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα δείχναμε το δρόμο της σταδιακής απαγκίστρωσης και των αλλαγών του μνημονίου. Ταυτόχρονα υποστηρίξαμε την ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών του προηγούμενου πελατειακού μοντέλου ανάπτυξης και πολιτικής διαχείρισης. Ήμασταν τότε και παραμένουμε και σήμερα ο πολιτικός φορέας που δείχνει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η σωτηρία της χώρας απαιτούσε και τη δική μας συμμετοχή. Προτιμήσαμε να μη μείνουμε στον εύκολο ρόλο της διατύπωσης της πολιτικής μας άποψης και στην ευρυχωρία της αντιπολίτευσης. Παρεμβήκαμε για την αποτροπή της καταστροφής και την αναστροφή της πορείας. Προτάξαμε το συμφέρον της χώρας και δεν αφεθήκαμε σε μικροκομματικούς υπολογισμούς. Συμμετείχαμε στην κυβέρνηση συνεργασίας. Συμμετείχαμε στην κυβέρνηση διότι η ευρύτερη συμπαράταξη ήταν απαραίτητη για να δώσει η χώρα τη μάχη της παραμονής στο Ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της. Διότι μαζί με τη διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς υπάρχει και η διάκριση μεταξύ των δυνάμεων που πολιτεύονται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και των δυνάμεων της ανεδαφικής καταγγελίας του μνημονίου, που αδιαφορούν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Διότι η Δημοκρατική Αριστερά συνδυάζει την αριστερή ταυτότητα και φυσιογνωμία της με την παρέμβαση στις ανάγκες του παρόντος.
Όλοι ξέρουν, άσχετα αν αρκετοί κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, ότι χωρίς αυτή την επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα υπήρχε διέξοδος για τη χώρα. Τίποτα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ προέκυψε ως αποτέλεσμα της πολιτικής συμπαράταξης που υπήρχε μεταξύ δυνάμεων που έχουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις, αλλά συμφώνησαν στην προτεραιότητα αυτού του στόχου. Σε όλη αυτή την προσπάθεια για να σταθεί η χώρια όρθια στα πόδια της δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε. Υπήρξαν και υπάρχουν παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις. Όλον αυτόν το χρόνο δώσαμε μάχες. Άλλες τις κερδίσαμε, άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι απείχαμε. Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είχαμε πρόταση. Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας και πως δεν τηρήσαμε τα λεγόμενά μας.
Είναι γεγονός πως δεν συμφωνούμε με όλα όσα αφορούν στο κυβερνητικό έργο.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα δεσμευτικό πλαίσιο από τη δανειακή σύμβαση και μια διαδικασία, στην οποία συνυπάρχουν η υλοποίηση και η τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μετέχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μέσα σ’ αυτή την κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός κοινός πολιτικός τόπος και η μεγαλύτερη δυνατή επίδρασή μας στις ασκούμενες πολιτικές. Μετά από μεγάλη προσπάθεια η χώρα ξεφεύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και περνά σε μια νέα περίοδο με νέες προκλήσεις. Δεν ξεφύγαμε από την κρίση αλλά έχουμε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον για την αντιμετώπισή της. Δίνουμε τη μάχη για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Αυτή η θετική εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=xBJucL97G8g