“Norman Atlantic” – Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, αναφορικά με τις εξελίξεις στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης των επιβαινόντων του “Norman Atlantic”.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής:
«Όπως ξέρετε το πλοίο “NORMAN ATLANTIC” ειδοποίησε, λίγο πριν τις έξι το πρωί, τον θάλαμο επιχειρήσεων ότι έχει εκδηλωθεί φωτιά και από εκείνη τη στιγμή έχει στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Μια τεράστια επιχείρηση, μάλιστα, σε πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους να πνέουν ως και τα 10Bf, με βροχή, χαλάζι, με μια κακοκαιρία, η οποία μπλόκαρε την υπερπτήση από όλα τα ελικόπτερα που έσπευσαν στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι έχουν διασωθεί και βρίσκονται ασφαλείς 165 από τους επιβαίνοντες. Συγχρόνως, όμως, είμαστε και στην πολύ δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υπάρχει ένας νεκρός άνδρας ελληνικής καταγωγής, ο οποίος εγκλωβίστηκε μέσα στη γλίστρα διαφυγής.
Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι έχει τεθεί σε μερικό έλεγχο η φωτιά, ενώ, υπήρξε πρόσδεση του υπό διάσωση σκάφους με ρυμουλκό που είχε καταφθάσει από το λιμάνι του Πρίντεζι. Υπάρχει μια δυσκολία στη συνέχιση της ρυμούλκησης του προς τις ιταλικές ακτές την οποία φιλοδοξούμε να αποκατασταθεί. Οι ιταλικές αρχές έχουν αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το θάλαμο επιχειρήσεων της Ρώμης. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του κι εγώ πριν λίγα λεπτά, για ακόμη μια φορά, μίλησα με τον Ιταλό ομόλογό μου και περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αφού, βεβαίως, αναλάβει και τη διεύθυνση της επιχείρησης το ιταλικό παραπλέον ελικοπτεροφόρο σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγωνία στους συγγενείς γι’ αυτό και προσπαθούμε να δίνουμε όλες τις πληροφορίες που έρχονται αμέσως και αφού τις διασταυρώσουμε, ώστε να κρατάμε ενήμερους τους συγγενείς και αλλά τις οικογένειές τους.
Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα. Μια νύχτα στην οποία θέλουμε να ελπίζουμε ότι ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα καταφέρουμε να διασώσουμε το σύνολο των επιβαινόντων πληρώματος και επιβατών. Και μια νύχτα στη οποία δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δριμύτατα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι πάρα πολλές προσπάθειες έγιναν από τους πιλότους του Π.Ν. και της Π.Α. να ξεπεράσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται στην περιοχή της Κέρκυρας, ώστε να βρεθούν κοντά στο πλοίο, δυστυχώς, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο του Lecce στην Ιταλία, αποβιβάζονται καινούρια πληρώματα για του ελληνικού SUPER PUMA που ήδη συμμετέχει στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης και έχει ήδη διασώσει κόσμο. Βεβαίως, να σας ενημερώσω ότι και τα σκάφη, τα οποία έχουν ήδη παραλάβει επιβαίνοντες, βρίσκονται ακόμα δεσμευμένα στην περιοχή. Δεν έχει ορισθεί σε ποιο λιμάνι θα πάνε. Αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης .
Όπως με πληροφορούν δέκα (10) έχουν γίνει τα πλοία που έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση διάσωσης και θεωρούμε ότι είναι μία από τις πιο σύνθετες επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του θαλάμου επιχειρήσεων αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία τους, καθώς και τα στελέχη και την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Φυσικά, να ευχαριστήσω τις Ιταλικές Αρχές για αυτή την πολύ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Θέλω να ελπίζω και εύχομαι όπως σας είπα να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη.
Επειδή διάφορα ακούγονται σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή το κύριο μελημά μας είναι η έρευνα και η διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν. Όλα τα άλλα θα αποτελέσουν, βεβαίως, το αντικείμενο της έρευνας η οποία θα διαταχθεί. Αυτή τη στιγμή, όμως, προέχει όλες οι δυνάμεις μας να είναι πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Και θέλω να διαβεβαιώσω και στους συγγενείς τους που επικοινωνούν μαζί τους δεν υπάρχει καμία εγκατάλειψη, όλα τα σκάφη βρίσκονται στην περιοχή, θα συνεχίσουν όσο μπορούν να πετάνε και μπορούν να πετάνε και τη νύχτα τα ελικόπτερα. Βεβαίως, θα προσπαθηθεί να γίνει αν είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με ασφάλεια και εκκένωση του πλοίου από τη θάλασσα. Αυτό όμως θα γίνει μόνο στην περίπτωση που οι αρχές του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης κρίνουν ότι θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να διακινδυνεύσει κανένας από τους επιβαίνοντες. Για αυτό και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις ιταλικές Αρχές. Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας και μεταφέρουμε όλες τις πληροφορίες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μεταδίδουν πληροφορίες, τις οποίες αξιολογούμε και μεταφέρουμε για να υπάρχει μια πλήρη εικόνα, ιδιαίτερα μαρτυρίες επιβαινόντων και επιβατών, για να έχουμε μια πιο αυθεντική εκτίμηση της κατάστασης. Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση του Τύπου. Δεν έχουμε καμία εικόνα – ως τώρα- για κανέναν αγνοούμενο. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι κάποιος, ο οποίος έχει φύγει από το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα και κινδυνεύει η ζωή του.
Αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή των συναθρώπων μας. Ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά και εγώ επικοινωνήσαμε με τους Ιταλούς ομολόγους μας και μεταφέραμε ακριβώς αυτή την αγωνία ότι οι Αλβανικές Ακτές είναι πιο κοντά από τις ιταλικές ακτές. Σας είπα όμως ότι η τελική απόφαση είναι του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ρώμης, το οποίο έχοντας καλύτερη επικοινωνία και με τον Ιταλό πλοίαρχο του σκάφους «Νorman Atlantic» και με τους Ιταλούς του ρυμουλκού αλλά και με τον Ιταλό πλοίαρχο του παραπλέοντος πλοίου «European Cruise» το οποίο έχει αναλάβει και ως συντονιστής μέχρι στιγμής στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης– έχουν προκρίνει αυτή τη λύση.
Αυτό το οποίο εκτιμούν οι ιταλικές αρχές είναι ότι η φωτιά έχει τεθεί σε επαρκή έλεγχο ώστε να μην διακινδυνεύει η ασφαλή πλεύση του σκάφους.
Εγώ αυτή τη στιγμή συμμερίζομαι την αγωνία όλων που έχουν σχέση με τους συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων, καθώς και όλου του ελληνικού λαού που έχει αγωνία για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή και τη στιγμή που θα έρθει να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος και ιστορία του πλοίου, να είστε βέβαιοι ότι θα δοθούν όλες οι απαραίτητες απαντήσεις.
Είμαι πάρα πολύ σαφής στις απαντήσεις μου και νομίζω ότι δεν σας αρνούμαι καμία πληροφόρηση. Αν θεωρείτε ότι τη στιγμή αυτή όλο το αξιόλογο προσωπικό που έχει πέσει πάνω στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα πρέπει να κάνει κάποια άλλη δουλειά, νομίζω ότι θα έκανα λάθος επιλογή. Αυτή τη στιγμή όλο το προσωπικό που βρίσκεται στο Υπουργείο ασχολείται με τη διάσωση των επιβαινόντων. Υπάρχει και ο χρόνος και ο χώρος και η στιγμή για να διερευνήσουμε και καταγγελίες και να διερευνήσουμε και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση. Αυτή τη στιγμή μας καίει να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.