Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Oscar Broneer για τον Λέοντα της Αμφίπολης

Οι Εκδόσεις Αρμός και η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΣΣΑ) παρουσίασαν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, το βιβλίο του Αμερικανού Καθηγητή Oscar Broneer με τίτλο «Το μνημείο του λέοντα στην Αμφίπολη», σε μετάφραση της Σόφης Παπαγεωργίου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία με ομιλητές τη Σόφη Παπαγεωργίου, πρώην Υποδιευθύντρια της Γενναδίου Βιβλιοθήκης και τον Μιχάλη Λεφαντζή, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός.
O Οscar Broneer γεννήθηκε στο Bäkebo της Σουηδίας και πέθανε στην αρχαία Κόρινθο. Στην ετήσια συνέλευση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στο Σαν Φρανσίσκο το 1969 του απoνεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο για τις διακεκριμένες αρχαιολογικές του επιδόσεις. Οι ετήσιες ανασκαφές στην αρχαία Κόρινθο του χάρισαν τη διεύθυνση των ανασκαφών, ενώ γρήγορα απέκτησε και τον τίτλο του Καθηγητή της Αρχαιολογίας της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Στη δεκαετία του 1930 επεξέτεινε τα αρχαιολογικά του ενδιαφέροντα στις ανασκαφές και την αποκατάσταση του Μνημείου του Λέοντα στην Αμφίπολη, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Τα αποτελέσματα αυτών των ανασκαφών οδήγησαν στην έκδοση το 1941 του βιβλίου του The Lion Monument at Amphipolis από το Harvard University Press.
Περιγραφή του βιβλίου:
Σαν ένας σιωπηλός φύλακας, η μεγαλόπρεπη εικόνα του Λέοντα φαίνεται ότι συμβολίζει όχι μόνο το θάρρος και τα επιτεύγματα του άνδρα του οποίου το όνομα και η μνήμη τιμώνται, αλλά στην ουσία αντανακλά το μεγαλείο της ίδιας της πόλης που είχε προσφέρει τόσους ένδοξους αρχηγούς στην περίφημη εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Ακόμη και τώρα στην υπερυψωμένη του θέση είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, το πιο σπουδαίο σ’ αυτά τα μέρη της Ελλάδας. Όταν η ειρήνη αποκατασταθεί και πάλι στον κόσμο,ο Λέων της Αμφίπολης για μία ακόμη φορά θα γίνει το ορόσημο που θα ελκύει την προσοχή του ταξιδιώτη και θα ανακαλεί στη μνήμη τα κατορθώματα μιας επιφανούς προσωπικότητας σ’ αυτήν την άκρη του Ελληνικού πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=0Lv_c8bdbnk