Το Βιβλίο του «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» παρουσίασε ο Μίμης Ανδρουλάκης

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» παρουσίασε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης στον Ιανό Θεσσαλονίκης. Για το βιβλίο μίλησαν οι Δέσποινα Αμαραντίδου, επιχειρηματίας, Παναγιώτης Δόικος, Καθηγητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. και Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας ενώ συντόνισε η Μαρία Αναγνωστίδου, δημοσιογράφος. «Μια υποσυνείδητη δύναμη μ΄έκανε να γράψω μυθιστόρημα. Έρχονταν στο μυαλό μου η ιστορία της Πόντιας προγιαγιάς υπό το φως της εγγονής, της Λίνας, ως μία μελωδία που δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Έχω πολύ Θεσσαλονίκη μέσα στο βιβλίο. Διάλεξα ιστορίες μέσα μου ασυνείδητα οι οποίες έχουν μια πυκνότητα νοήματος, όπως είναι η οδύσσεια αυτής της Πόντιας γυναίκας μαζί με άλλες δύο γυναίκες. Το χωριό τους πάει να τουρκέψει και αυτές είναι οι μόνες που αντιστέκονται στον εξισλαμισμό. Αυτή η γυναίκα είναι συναρπαστική. Έζησε και αγωνίστηκε για ένα τίποτα, περιμένοντας ένα τίποτα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης.
Περιγραφή βιβλίου:
Είναι μια ματαιόδοξη μικροαστή που κολακεύεται να αποπλανά διασημότητες; Ποιο είναι το κίνητρο της Λίνας που παίζει σε μια ζαριά τη ζωή της, χωρίζει και συγκροτεί –εν μέσω κρίσης– με έμπιστες συμμαθήτριες έναν επιχειρηματικό και ερωτικό κύκλο με επίλεκτους αλλά μακρινούς εραστές; Όταν οι μεγάλες τους πόζες ξεφτίζουν σε ασήμαντους ρόλους, εκείνη θα ξεσπάσει: «Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε ένας άνδρας με κάποια γενναιότητα και λίγη ποίηση μέσα του;». Ο φίλος της Μάνος, ή «Γκοντάρ», δηλώνει: «Δεν μ’ άγγιξε η χρεοκοπία, τη Χαμένη Δεκαετία έκανα έρωτα». Τη Λίνα στοιχειώνει η άγνωστη οδύσσεια της τουρκόφωνης Πόντιας προγιαγιάς, της χαρισματικής Παναγίας των ξεριζωμένων, της καλλονής που περιπλανήθηκε με το πλοίο του θανάτου στη Μαύρη Θάλασσα, ρίζωσε στη Μακεδονία, δημιούργησε τον μοναδικό γυναικείο οικισμό-συνεταιρισμό κι αγωνίστηκε περιμένοντας… ένα τίποτα.
Γυναίκες, γυναίκες που αγρυπνούν όταν οι άλλοι κοιμούνται, κι άνδρες ξεχωριστοί: ο Σπύρος με την ουτοπία της Γόβας, ο Μεγάλος Πιανίστας,ο Εβραίος Ααρών, ο «καινοτόμος»,ο πρεσβύτερος Στυλιανός, ο «αστέρας», ο… Ιστορίες, ιστορίες μάς κυριεύουν με μυστική νοσταλγία, συγχρονίζονται απροσδόκητα και θέτουν στον καθένα το καίριο ερώτημα: Μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις, ματαιωμένες ελπίδες και προδοσίες; Μικρά δράματα στον καμβά της Μεγάλης Ιστορίας ρίχνουν –εκατό χρόνια μετά την Ποντιακή Γενοκτονία– ένα διαφορετικό φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο τέλος βρισκόμαστε συνταξιδιώτες στην Πλωτή Ουτοπία αναζητώντας τον Υπερβόρειο των μελλοντικών γενεών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=Xlhu-CJLmes