Παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο»

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Γενί Τζαμί, μία πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 από τη Λέσβο, ως μια παραγωγή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πριν τα εγκαίνια έδωσε διάλεξη στην Αίθουσα του Διδασκαλείου απέναντι από το Γενί Τζαμί, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής Νίκος Ζούρος.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο από τον κ.Ζούρο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και η εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Δημοτική Σύμβουλος, Αννα Αγγελίδου Πολυχρονιάδου.
Παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο τα εντυπωσιακά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και οι διαδικασία της ανασκαφής, αρχειοθέτησης, συντήρησης, προστασίας, μεταφοράς και ανάδειξης και των ευρημάτων με στόχο να γίνει κατανοητή η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου της Λέσβου. Η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Τμήμα του νέου οδικού άξονα διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους (Σίγρι – Άντισσα).
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας. Αποκαλύφθηκεν ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες. Ακόμη ήλθαν στο φώς ηφαιστειακοί ορίζοντες ιδιαίτερα πλούσιοι σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλίας ειδών, όπως φύλλα δάφνης, κανέλλας, καρυδιάς, φοινικόδενδρων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επάλληλων εκτεταμένων υποτροπικών δασών στην περιοχή που σκεπάστηκαν και απολιθώθηκαν από διαδοχικές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δενδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.
Η πρωτοτυπία της έκθεσης βρίσκεται ακόμη στο γεγονός οτι μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα του εργοταξίου και επιχειρεί να εστιάσει στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=_4DQcUkmR-c