Στα εγκαίνια έκθεσης στη Νέα Υόρκη η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

«Είναι ένα προνόμιο αλλά και χρέος για εμάς σήμερα, να προστατέψουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας. Σε μια εποχή τόσης οργής και απογοήτευσης, χρειάζεται να εισαγάγουμε τον διάλογο, και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να υποστηρίξουμε την ελευθερία της σκέψης, την αντιπαράθεση των ιδεών, την αποδοχή του Άλλου - τις αξίες δηλαδή που αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας, προκειμένου να βρούμε απαντήσεις». Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου χαιρέτισε το Ελληνοαμερικανικό κοινό το οποίο έσπευσε στα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης «Ένας κόσμος συναισθημάτων. Αρχαία Ελλάδα 700 π. Χ. – 200 μ. Χ», που οργάνωσε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Με 130 έργα αρχαίας τέχνης (αγγεία, αγάλματα, ανάγλυφα, θεατρικές μάσκες, φυλαχτά, νομίσματα), δανεισμένα από κορυφαία μουσεία, η έκθεση αυτή αντανακλά τους προβληματισμούς του κλάδου της Ιστορίας των συναισθημάτων για τον ιδιαίτερο ρόλο τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνίδα Υπουργός με τις δύο ομιλίες της (στις 7 και 8 Μαρτίου) ανέπτυξε ένα σύνθετο σχήμα για τη δυναμική του πολιτισμού σε εποχές λιτότητας όπως η σημερινή και για τη διαλεκτική σχέση συναισθημάτων και ορθού λόγου ως κινητήριων δυνάμεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς όσο και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την ίδια αφορμή, η Λυδία Κονιόρδου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Πολιτείας, και του Υπουργείου Πολιτισμού με πολιτιστικούς φορείς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση που αναπτύσσει μια τόσο σημαντική καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Παρόντες, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, και η σύζυγός του Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος, οι πρέσβεις της Κύπρου και της Γερμανίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας, ο διευθυντής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον Δημήτρης Γόντικας, η εκτελεστική διευθύντρια και Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ Αμαλία Κοσμετάτου, εκπρόσωποι των ομογενειακών ΜΜΕ κ.ά. Στο περιθώριο των εγκαινίων της Έκθεσης «Ένας κόσμος συναισθημάτων» και με στόχο την καλλιέργεια της εξωστρέφειας στην εγχώρια πολιτιστική δραστηριότητα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε μια σειρά από συναντήσεις με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών με αμερικανικούς φορείς.
Είχε μακρά συνεργασία στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Κουίνσι Χάουτον και τον επικεφαλής του τομέα Εκθέσεων Κάρλος Πικόν τους οποίους συνάντησε από κοινού με την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας Μαρία Λαγογιάννη). Επίσης, συζήτησε την πιθανότητα συνεργασίας με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ντεμέτρο (Τάκη Χατζηδημητρίου). Συνάντησε ακόμα τον Διευθυντή Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU, στον οποίο γνωστοποίησε το πρόγραμμα του Δικτύου Αρχαίου Δράματος και τη δυνατότητα συμμετοχής αμερικανών φοιτητών και θεατρικών δημιουργών, στο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι.